Elon Musk üzenete Magyarország Kormányának

Comment

Elon Musk üzenete Magyarország Kormányának

(Frissítés: többen jelezték, hogy átverésnek érzik a címet. Az is volt, elnézést kérünk. Elon Musk nem üzent semmit a mi kormányunknak jobban, mint a világ bármely kormányának... de egyiknek sem dedikáltan. Szóval igen, #clickbait. De jó szándékú. Nem fogunk gyakran élni ilyesmivel a jövőben. Boccs, ha megsértettünk vele.)

Orbán Viktor a Megyei Jogú Városok Szövetsége közgyűlésén mondott beszédet, még február elején. Ebből idézünk: "...Ha egy-egy hozzátok hasonló nagyvárosba elmegyünk, én megmondom őszintén, semmi vonzót nem találok. Akkor se, hogyha valami okosok kitalálták azt, hogy a sokszínűség érték. A sokszínűség nem érték, a sokszínűség egy tulajdonság. Az érték más, mást jelent, és miután tulajdonság, az egyik tulajdonság és a másik tulajdonság nem sorolandó különböző erkölcsi kategóriába. A sokszínűség semmivel sem értékesebb, mint az egyívású közösségnek a képe. Attól, hogy valami színes és sokszínű, nem értékesebb, mint az, ami meg nem az. És nagyon fontos, hogy ezen megvessük a lábunkat. Tehát ne engedjük, hogy akár erkölcsi, etikai tartalmú vitákban kihúzzák a lábunk alól a talajt, mert nekünk meg kell védeni Magyarországot úgy, ahogyan most van. Ki kell mondanunk, hogy nem akarunk sokszínűek lenni úgy, hogy összekevernek bennünket, a saját színünket, a saját hagyományunkat, a saját nemzeti kultúránkat összekeverik mások, ezt nem akarjuk." A teljes beszéd itt olvasható. 

Egyik este a napokban visszanéztem a Spacex történelmi repüléseinek felvételeit a YouTube-on. Az első sikeres kilövést. Az első műhold pályáraállítását. Az első sikeres visszatérést és landolást. Az első sikeres drónhajós landolást. És persze a legfrisebbet: a Falcon Heavy fellövését, orrában a kis piros Teslával. A legmeghatóbb mind közül - történelmileg pedig minden bizonnyal a legfontosabb is - az első sikeres visszatérés volt. Három perc az egész, érdemes megnézni: 

Fogtam a felvételen látható emberek arcait, kimerevítettem, és csináltam belőlük egy montázst. Fiatal és öreg. Punk és nerd. Indiai és muszlim. Nő és férfi. Szakállas és borotvált. Van itt mindenhonnan mindenféle. Ahogy néztem ezeket az arcokat, jutott eszembe ez a mondat Orbántól, hogy "a sokszínűség nem érték". Hogy az nem ér többet az "egyívásúnál". Jelentsen ez bármit is. 

sokszinuseg.jpg

El lehet fogadni, hogy Orbánt külföldi útján aggasztja az emberek "sokszínű" forgataga. Ez egy legitim nézőpont, cinizmus nélkül mondom. Ráadásul ő van hatalmon. Nem tetszettünk sem forradalmat csinálni, sem nem szavaztunk kellő számban ellene. Úgyhogy ez van, most ő írja a szabályokat. Ezt is elfogadom.  

Egyvalamit azonban azonban fontos tisztán látnunk ezek mögött a szavak és mondatok mögött. Orbán problémája a sokszínűséggel nem a menekültekkel, vagy ahogy ő hívja őket, nem a migránsokkal kezdődik. Nem pusztán a városok népeinek összetételében nem szereti a sokszínűséget. Nagyon úgy tűnik, hogy azt a saját kormányában sem szereti. A médiában sem szereti. És talán még a parlamentben sem, de ezzel viszont már cinikus vagyok. 

A végeredmény mégiscsak az, hogy így kevesek nézőpontjából születnek a nagy döntések. És a kicsik is. Márpedig minden, amit a tudomány - Orbán szavával élve "az okosok" - a sokszínű csapatokról tud, azt mutatja, hogy azok sikeresebbek homogén társaiknál. A McKinsey kutatása szerint: a sokszínű szervezetek pénzügyileg jobban teljesítenek / A Harvard Business Review szerint a sokszínűség nagy hatással van az innovációs képességre. 

És ahogy Elon Muskot, ezt a délafrikai emigránst és szedett vedett bandáját nézi az ember, úgy tűnik, mintha ő is csak azt üzenné: a sokszínűség nem puszta tulajdonság, hanem érték! 

Comment

Hogyan mondjunk nemet?

Comment

Hogyan mondjunk nemet?

Na ezt nem ebből a bejegyzésből fogod megtudni! De remek találatokat dob a kérdésre a Google, cikkektől könyveken át mindenfélét. Ha tényleg elakadásod van a nemetmondással, szánj néhány órát olvasásra a témában, és garantáltan előrébb leszel. 

Miről nem ír senki?
Amiről ez a bejegyzés szól, az a téma nulladik mérföldköve, amiről nekem úgy tűnt, nem nagyon ír senki. Nevezetesen: hogy a legtöbb ember meglepően boldog, ha kap egy NEM-et! Sőt! Paradox módon, minél nagyobb NEM-et kap, annál boldogabb! Szóval, ha könnyebben akarunk nemet mondani, bűntudat nélkül, akkor szerintem ezt kell elsőként helyre tenni magunkban. Hogy a NEM az nem valami kellemetlen, rossz dolog. Hanem valami, amit adni is, kapni is öröm.  

hogyan mondjunk nemet.jpg

Miért jó egy nagy, világos NEM-et adni vagy kapni? 
Mert ez mindkét fél érdeke. Mindannyian le vagyunk terhelve mindenfélével, nagyon valószínű, hogy neked is rengeteg dolgod akad, akárcsak nekem. Szóval ebből a szempontból egy hajóban evezünk. Ha vacillálsz, hogy igent mondj, vagy igent mondasz, de nem köteleződsz el az igened mellett, akkor húzod az értékes időmet, és nemhogy nem segítettél, inkább ártottál nekem. 

Mielőtt leszögeznénk azonban, hogy NEMET "ADNI" JÓ, egészítsük ki a dogot két fontos kitétellel:
1. A nem mellé mindenképp jusson egy adag TAPINTAT
2. Mondjuk el, hogy MIÉRT mondunk nemet

Ha jól fogalmazod meg a MIÉRTEDET, az a "szükségedre", a céljaidra fókuszál:
Marshall Rosenberg, az erőszakmentes kommunikáció elméletének atyja azt tanítja, hogy ha el akarjuk kerülni a konfliktust valakivel, nincs más dolgunk, mint megfogalmazni, hogy mire van szükségünk, vigyázva, hogy ezt a másik kritikája és mindenfajta követelés nélkül tegyük. Ha ez sikerül, és kölcsönösen megismerjük a másik "szükségét", a megoldás szinte magától megtalál minket. 

Konkrét példa:
Nemrég megkeresett valaki, akit tisztelek és nagyra tartok, hogy írjak cikkeket egy honlapra, amit ő szerkeszt. Nem kellett sokat gondolkodnom, hogy mit válaszoljak, pedig tényleg megtisztelő volt a lehetőség. De nemet kellett mondanom, hogy ő se járjon rosszul, és én se hozzam magam kellemetlen helyzetbe később, mikor majd csúszom a cikkekkel, amiket ígértem. 

1. NEM:
"Szia Gyuri! Nem tudom vállalni most, hogy cikkeket írjak." 

2. TAPINTAT:
"De nagyon megtisztel, hogy egyáltalán felmerült benned az ötlet, köszönöm!" 

3. MIÉRT MONDOK NEMET?
"Azért mondok nemet, mert mindig is hadilábon álltam az ígéreteim betartásával. Ebből idén elegem lett, mert magamat is, és másokat is rendszeresen kellemetlen helyzetbe hozok a könnyelműségemmel. Január óta kifejezett óvatossággal köteleződöm el, hiszen minden IGEN egy szolgálat. És az ember igazán csak kevés helyen tud szolgálni. Nekem arra van szükségem most, hogy az Intézeti munkámra fókuszálhassak, mert rengeteg a feladat, és nagyon szeretném, ha az ügyfeleink és mi is egy nagyon jó évet zárnánk idén!" 

Az ő szüksége az volt, hogy színes cikkekkel gazdagodjon a honlap, amit szerkeszt. Az én szükségem az volt, hogy azt a keveset, amit már ígértem, jól tudjam csinálni. A céljaink nem egyeztek, ezt hamar megértettük mindketten. Egy NEM tehát két embert is boldoggá tett, még ha ez elsőre esetleg nem is olyan nyilvánvaló. 

Tehát:
1. Mondj nemet! Nyugi, mindkettőtöknek jó lesz!
2. Legyél tapintatos. Semmi szükség rá, hogy megbántsd a másikat. 
3. Mondd el, hogy miért mondasz nemet... hogy mire van szükséged, ami miatt nemet mondasz. 

Megjegyzendő még a végén, hogy minél világosabb számodra, hogy mit akarsz, annál világosabb lesz, hogy mit NEM AKARSZ. Minél világosabb, hogy mire van szükséged, hogy mi a célod, annál gyorsabban látod át majd, hogy mire NINCS SZÜKSÉGED, és mi az, ami NINCS ÖSSZHANGBAN a céljaiddal. 

Nemet mondani mindkét félnek jó. 
Ha jól csinálod! 
 

Comment